top of page

Avusturya Okulu Okuma Listesi

Güncelleme tarihi: 1 Oca 2021


Marjinal faydadan enflasyona, enflasyondan iş döngüsüne Avusturya düşüncesinin temellerini öğrenin.


 

1.Economics in One lesson -Henry Hazlitt



Uzun zaman önce yazılmış olmasına rağmen bugün hâlâ geçerliliğini koruyor. Teşvik paketleri, sübvasyonlar, kamulaştırma gibi eylemlerin ekonomiyi düzelten şeyler olmadığını açıkça anlatan ve her şeyi temelden alan bir kitap.


 

2. Lessons for the Young Economist -Robbert Murrphy



Gençler ya da yeni başlayanlar için okunabilecek bir kitap. Ekonomiyle ilgilenmek istiyor ama nerden başlayacağınızı bilmiyorsanız, karmaşık formüller kafanızı karıştırıyorsa bu kitap tam size göre.


 

3. An Introduction to Economic Reasoning – David Gordon



Yine giriş seviyesi bir kitap ve adından da anlaşılacağı gibi muhakeme yeteneğini arttırıyor. Ayrıca Gordon’un kitap boyunca okuyucuya sorduğu sorular, okuyucunun kavramlar üzerine düşünüp çıkarım yapmasında çok etkili.


 

4.The Free Market and Its Enemies: Pseudo-Science, Socialism, and Inflation by Ludwig von Mises



Avusturya ekonomisi için başlangıç düzeyi sayılabilecek bir kitap ancak; Siyaset bilimi, felsefe ve genel olarak ekonomi alanlarında çok yüzeysel bilgiye sahip olanların takılacağı yerler olabilir. Mises kitapta bahsettiği tartışmalara, konuşmalara vs. okuyucunun aşina olduğunu varsayarak yazmış.


 

5.The Anti-Capitalistic Mentality – Ludwig von Mises



Mises bu kitabında insanların kapitalizme karşı olduklarını, çünkü kişisel başarısızlıklarından dolayı onu suçladıklarını açıkça belirtiyor. Laisses-Faire anlayışına aşina olmak, ve Misesin kapitalizme getirilen eleştirileri nasıl ele aldığını görmek ve öğrenmek için güzel bir kitap.


 

6. Advanced Introduction to the Austrian School of Economics – Randall G. Holcombe



Serbest piyasa ekonomisine aşina olmak ve yine Avusturya ekonomisine giriş için okunabilecek bir kitap. Giriş seviyesi olmasına rağmen gayet kapsamlı. Akıcı ve sade bir dili var. Gündelik hayattan örneklere bol bol yer verilmesi de akıcılığını arttırıyor.


 
 

Praxeology üzerine okumalar


1. Economic Controversies -Murray Rothbard P,1-102



 

2. Human Action – Ludwig Von Mises



 

3. Economic Science and the Austrian Method – Hans-Herman Hoppe



4. Man, Economy and State – Murray Rothbard



 

Bu listedeki kitaplar sayesinde başta Avusturya Okulu olmak üzere ekonomi alanında da kapsamlı bir bilgiye sahip olacağınızı garanti edebilirim. Şimdilik bu kadar, başka bir yazıda Menger ve Bawerk gibi önemli yazarların da kitaplarını ekleyeceğim.


316 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page